Landet planlægger at bygge atomkraftværk til at mine kryptovalutaer

nuklear minedrift

Kasakhstans præsident Kassym-Jomart Tokayev har foreslået at bygge et atomkraftværk for at opretholde væksten i cryptocurrency-mineindustrien midt i den energikrise, landet står over for.

Det nukleare alternativ til at forsyne landets energisystem er ret upopulært blandt borgerne. Alligevel insisterer præsident Kassym-Jomart på, at forslaget sigter mod at "øge det nationale finansielle systems bidrag til økonomisk udvikling og borgernes velfærd"

Kasakhstans planer for minesektoren

Efter Kinas undertrykkelse af minedrift i kryptovaluta er Kasakhstan blevet et populært sted for kinesiske minearbejdere at migrere. Manglen på statslig indgriben i sektoren og lave energiomkostninger har gjort landet til en lovende destination.

Kasakhstan er angiveligt nummer to i global kontrol over Bitcoin-mineenergi, efter USA, med en andel på 21,9% af den globale hash-rate ifølge data fra Cambridge Center for Alternative Finance Index.

nuklear minedrift
Bitcoin hashrate udvikling efter land – Kilde: Cambridge Center for Alternative Finance

Det migrationsfænomen, bitcoin-samfundet var vidne til i år, endte med at drive en voksende efterspørgsel, som landets energiforsyning ikke var klar til.

Tokayev indrømmede endda under et møde med bankfolk den 19. november, at landet allerede "føler de første tegn på strømmangel i Kasakhstan", da dette er et resultat af den hurtige vækst af minedrift i kryptovaluta.

Energiforbruget opfattes som værende steget med hidtil usete hastigheder og rapporterede en vækst på 8 % (1.000-1.200 megawatt) i 2021, mens en stabil forbrugsvækst plejede at ligge på mellem 1 % og 2 % om året.

Præsidenten taler nu om behovet for at træffe "en upopulær beslutning", da tidligere omtaler om at bygge et atomkraftværk fik enorme reaktioner og kritik i 2019, men nu hævder han, at "en leders rolle er at træffe upopulære beslutninger".

"Jeg tror, at vi endelig vil nå frem til den beslutning. Vi mærker allerede de første tegn på mangel på elektricitet i Kasakhstan. Der er selvfølgelig ikke noget totalt underskud. Saldoen er næsten nul. Men de første tegn er angivet. Så når vi ser på fremtiden, bliver vi nødt til at træffe iboende upopulære beslutninger om at bygge et atomkraftværk."

Rusland vil hjælpe med planteprojektet

Det er ikke første gang, Tokayev har foreslået at bygge et atomkraftværk. I 2019 talte han med den russiske præsident Vladimir Putin, som tilbød teknologisk assistance og træning.

Læs også: Rusland vil bryde væk fra dollarstandarden – for tidligt til at bruge Bitcoin, Putin?

Som vi nævnte, er dette forslag ikke blevet godt modtaget af borgerne i Kasakhstan, som frygter de miljømæssige konsekvenser, omkostningerne, Ruslands energiafhængighed og landets tidligere historie med sovjetiske atomvåbenprøver.

Borgernes reaktion har været stærk nok til at lægge ideen til side, indtil nu. Tokayev foreslår, at dette er noget, de bør gøre, og der er ingen anden vej udenom. Energisituationen er ikke den værste endnu, men Energiministeriet har meddelt, at landet vil købe russisk strøm til vinteren.

Tokayev ønsker at se minedrift vende tilbage

Derudover sagde Kasakhstans præsident, at det også er nødvendigt at "nøgternt vurdere risici og potentiale af deres indvirkning på det nuværende finansielle system" af kryptovalutaer og opfordrede til et afbalanceret reguleringsmiljø, der tillader oprettelsen af kryptovalutamæglere i det nationale territorium.

Han bemærkede, at de stort set ser "intet økonomisk afkast" fra cryptocurrency-minedrift i dag og håber, at Kasakhstan vil drage fordel af innovationerne.

”Vi må antage, at vi lige er i begyndelsen af vejen mod at skabe en ny innovativ økonomi, et finansielt økosystem. Der er et meget seriøst arbejde forude. For mig som statsoverhoved er det en prioriteret opgave at overføre hele vores økonomi til nye veje for innovativ udvikling”.

Læs mere:

  • Hashrate genopretter niveauerne før forbud mod minedrift, efterhånden som Kinas økonomi aftager
  • Analytiker PlanB: Bitcoin vil sandsynligvis ikke nå målet for november
  • Selv den ældste mønt i verden er ved at dø, hvad bliver der af den ægte?

Content Country planlægger at bygge atomkraftværk til at mine kryptovalutaer dukkede først op i Cointimes.

Leave a Reply

Your email address will not be published.