Genialt: Tyrkiet rapporterer 36 % årlig inflation og statistikchef er fyret

Recep Tayyip Erdogan, Tyrkiets præsident

Hvert land har sin måde at dæmme inflationen på. I Brasilien skabte de flere valutaer, indtil de nåede den model, vi bruger i dag; i Argentina er præsidenten ven af det statistiske bureau og beordrer tallene camoufleret; i Tyrkiet strækker præsident Erdogans geni sig imidlertid ud over makroøkonomiske grænser.

Den tyrkiske præsident Recep Tayyip Erdogan fyrede lederen af det statslige statistikbureau, efter data viste, at sidste års inflation nåede et 19-årigt højdepunkt på 36,1 %.

"Effektiv foranstaltning til at bekæmpe inflation. Jeg vil se den næste [statistikchef] have frækheden til at slå denne rekord,” kommenterede den brasilianske økonom Fernando Ulrich på Twitter.

Sait Erdal Dincer, den nu tidligere formand for TUIKs statistikinstitut, var blot den seneste i rækken af økonomiske fyringer fra Erdogan, som har fyret tre centralbankchefer siden juli 2019.

Erdogan har kritiseret høje renter, som han mener forårsager inflation – det modsatte af konventionel økonomisk tænkning.

Inflationstallet for 2021 frigivet af Dincer har gjort de pro-regerings- og oppositionslejre vrede.

Oppositionen sagde, at den var underrapporteret og hævdede, at de faktiske stigninger i leveomkostningerne var mindst dobbelt så store.

I mellemtiden har Erdogan angiveligt kritiseret statistikbureauet især for at offentliggøre data, som han sagde overdrev omfanget af Tyrkiets økonomiske utilpashed.

Dincer syntes at fornemme hans forestående undergang.

"Jeg sidder på dette kontor nu. I morgen bliver det en anden,” sagde han i et interview med Dunya erhvervsavisen tidligere på måneden.

"Det er lige meget, hvem præsidenten er. Kan du forestille dig, at hundredvis af mine kolleger kunne tolerere eller tie om offentliggørelsen af en inflationsrate, der er meget forskellig fra den, de har fastsat?"

"Jeg har et ansvar over for 84 millioner mennesker," tilføjede han.

interessekamp

Erhan Cetinkaya, 40, der har været næstformand for bankvagthunden BDDK siden 2019, er blevet udnævnt til Dincers efterfølger.

Agenturet bør offentliggøre inflationsdata for januar i morgen (3).

"Dette vil kun øge bekymringerne om datapålidelighed, foruden store bekymringer om økonomiske politiske indstillinger," sagde Timothy Ash fra BlueBay Asset Management i en note til kunderne.

Tyrkiet er fanget i en valutakrise og har været forfulgt af stigende inflation, som nåede sit højeste niveau under Erdogans 19-årige styre i december, og som en Reuters-måling fredag viste, at den må have ramt et højdepunkt på næsten 20 år med omkring 47 procent i Januar.

I mellemtiden er Bitcoin blevet mere og mere populært i Tyrkiet. Det viser antallet af Google-forespørgsler til kryptovalutaen, der skød i vejret efter den seneste udvikling fra landet i april sidste år.

Følg Cointimes på Telegram, så du ikke går glip af nogen historier.

Genialt indhold: Tyrkiet rapporterer 36 % årlig inflation og statistikchef er fyret optrådte først på Cointimes.

Leave a Reply

Your email address will not be published.